top of page

Kobberspiral og kobberoverskudd

Kobberspiral er et populært valg for kvinner som ønsker en hormonfri og langvarig prevensjonsmetode. Den fungerer ved å frigjøre små mengder kobber i livmoren, noe som skaper et miljø som er ugunstig for sædceller og hindrer befruktning. Kobberspiralen er ansett som en trygg og effektiv metode for å forhindre graviditet, men enkelte kvinner har rapportert symptomer som kan være knyttet til et overskudd av kobber i kroppen.



Kobberoverskudd

Kobber er et essensielt spormineral som kroppen trenger for viktige funksjoner, som produksjon av røde blodceller, energistoffskifte og immunsystemets funksjon. Normalt inntar vi kobber gjennom mat, og kroppen regulerer opptaket slik at vi har nok. Men når kroppen får for mye kobber, kan det føre til en tilstand kjent som kobberoverskudd. Dette kan oppstå når kroppen akkumulerer mer kobber enn den klarer å kvitte seg med. Selv om spiralen er designet for å kun ha lokale effekt i livmoren, kan små mengder kobber absorberes i blodstrømmen. Dette kan sakte men sikkert føre til en opphoping av kobber i kroppen hos noen. Noen faktorer som kan øke risikoen for kobberoverskudd er blant annet: Lavt sinknivå: Sink og kobber konkurrerer om opptak i kroppen, og et lavt sinknivå kan føre til at kroppen tar opp mer kobber enn den bør. Hvis man har lave sinknivåer, kan kroppen få vanskeligheter med å regulere kobbernivået, noe som kan føre til kobberoverskudd.

Metabolsk følsomhet: Noen kvinner har en kropp som er mer følsom for endringer i mineralbalansen. Dette kan gjøre dem mer utsatt for å utvikle symptomer på kobberoverskudd fra kobberspiralen. Dersom du har kobberspiral, kan det være lurt å følge nøye med på sinknivået i kroppen. Sink spiller en viktig rolle i å regulere kobbernivået, og et balansert nivå av sink kan bidra til å forhindre kobberoverskudd. Ved å sikre at kroppen får tilstrekkelig med sink gjennom kosthold eller eventuelle tilskudd, kan du hjelpe kroppen med å opprettholde en sunn mineralbalanse. Det kan også være nyttig å ta de nødvendige forholdsreglene for å redusere risikoen for ubalanse, som å optimalisere kostholdet, unngå stress og støtte kroppens naturlige prosesser for mineralregulering. Symptomer på kobberoverskudd

Kobberoverskudd kan påvirke kroppen på flere måter, både fysisk og mentalt. Noen av de vanligste symptomene på kobberoverskudd er blant annet:


  • Kronisk tretthet: Mange med kobberoverskudd opplever vedvarende tretthet og mangel på energi, selv etter tilstrekkelig hvile.

  • Humørsvingninger og angst: Kobber spiller en rolle i hjernens kjemiske balanse, og for høyt kobbernivå kan føre til humørsvingninger, angst eller depresjon.

  • Hodepine: Hyppige eller intense hodepiner kan være et tegn på at kroppen har for mye kobber.

  • Fordøyelsesproblemer: Noen opplever kvalme, ubehag i magen eller oppblåsthet.

  • Hårtap: Økt hårtap eller endringer i hudkvalitet, som akne, kan også være knyttet til kobberoverskudd.

  • Menstruasjonsforstyrrelser: Noen opplever endringer i menstruasjonssyklusen, inkludert tyngre blødninger eller økt menstruasjonssmerte.


Disse symptomene kan være milde for noen, mens andre kan oppleve dem mer intens. Det er viktig å merke seg at mange av disse symptomene også kan skyldes andre helseproblemer. Dersom du opplever noen av de så er det viktig å kontakte lege slikt at man får en vurdering. Hva burde man gjøre ved kobberoverskudd?

Som oftest vil man revurdere kobberspiralen, nettopp fordi den har gitt deg mange plager og problemer. Det som er vanlig å få som tilbakemelding er gjerne at den ikke har fått tilpasset seg deg enda, og at du burde gi det litt mer tid. Noe som kan være frustrerende for mange å høre.

Andre behandlingsalternativer kan være å ta sinktilskudd og endre kostholdet.


Hvis du mistenker at du opplever symptomer som følge av kobberspiralen, er det viktig å lytte til kroppen. Å balansere kobber- og sinknivåene i kroppen kan være en løsning, men det er viktig å finne en prevensjonsmetode som passer best for deg og din helse. Din kropp, ditt valg.


 

Hos Womanhood.no er vårt mål å gi deg informasjon, verktøy og kunnskap for at du skal kunne ta de beste valgene for deg selv og andre.

 



Comments


bottom of page